Gemeenschapstuinen
Gemeenschapstuinen
De ideeën
Gemeenschapstuinen
Stadsdebat: hoe Antwerpen vertuinen?
De afgelopen jaren werden verscheidene samentuinen gerealiseerd in het district Antwerpen. Dit project wil burgers, diensten, organisaties, politici, ondernemers‚… aan het woord laten. De centrale vraag: Hoe gaan we Antwerpen de komende 10 jaar samen structureel vertuinen?
Gemeenschapstuinen
Verborgen wintertuin Antwerpen Noord
In 2014 startten buurtbewoners een samentuin aan het Zusters-der-Armenplein. Het project loopt op wieltjes. Daarom willen de buurtbewoners reeds in het vroege najaar starten met een wintersamentuin in een serre.
Gemeenschapstuinen
Beginnende en gevorderde samentuiners leren van elkaar
Beginnende en gevorderde samentuinders krijgen de kans ervaringen en kennis uit te wisselen op interactieve ontmoetingsmomenten. Het moeten intervisiemomenten zijn waar de inhoud afgestemd is op de noden van de samentuinders. Het project voorziet uitnodigingen, een locatie en begeleiding.
Gemeenschapstuinen
Onderhoud gemeenschapstuin Heldenplein
In de gemeenschapstuin op het Heldenplein werken de leerlingen van de Hiberniaschool samen met de jongeren van jeugdorganisatie Habbekrats. De tuin moet extra onder handen genomen worden: behandelen van de houten bakken, composteren van de grond, plaatsen van een nieuwe regenton…
Gemeenschapstuinen
Samentuinieren met plezier
De Tampicotuin in wijk Luchtbal wil zelfvoorzienend zijn in energie door het tuinhuis van een zonnepaneel te voorzien. De geproduceerde elektriciteit moet het bewateringssysteem in gang zetten en dienst doen bij buitenkooklessen of feestjes. Tijdens ontmoetingsmomenten oefenen bewoners de Nederlandse taal.
Gemeenschapstuinen
Samen tuinieren
Het woonzorgcentrum Vinck-Heymans wil een ontmoetingsplaats creëren waar mensen van verschillende generaties met elkaar in contact komen. Het project omvat een moestuin in het woonzorgcentrum, het bouwen van een serre en een tuinhuis.
Gemeenschapstuinen
Groen zien
ietStof is een plek waar iedereen iets kan betekenen. Kinderen en volwassenen komen samen rond de naaitafel in het atelier. Maar het atelier kan ook een indoortuin worden met een moestuin en de nodige technische snufjes. Jongeren kunnen een sensor ontwikkelen die in verbinding staat met de moestuin en een app die aangeeft wanneer er water nodig is.